Huizen

Je studententijd breng je door op kamers. Er zijn veel leuke actieve hechte Quintushuizen, zij het louter met Quinten of zij het gemengd met andere verenigingen. Ook Davinten hebben kamers in de meest leuke huizen van Leiden, om maar een paar voorbeelden te noemen als de 2e Binnenvestgracht 13, Oude Singel 58 en de Vliet 11. Iets dat Da Vinci echter als dispuut van andere disputen onderscheidt is een grote hoeveelheid dispuutshuizen.

De VKK

Da Vinci's Huize Vrouwenkerkkoor, ook wel Heerensociëteit Vrouwenkerkkoorstraat 7A genoemd, ligt centraal gelegen in de Leidse binnenstad. De haarlemmerstraat, dé winkelstraat van Leiden, ligt binnen handbereik, en zo luisteren wij ook vanuit onze kamers met veel plezier en deugd naar gerenommeerd straatmuzikant 'De Haarlemmer guy'. Het dispuutshuis bestaat grofweg uit twee verdiepingen, waar een viertal Davinten resideren. De bovenste verdieping wordt bewoond door Liam (’13) en mijzelf, en de onderste verdieping biedt plaats voor Gerwin (’13) en Douwe (’15).

De ‘VKK’, de veelgebruikte roepnaam van het huis, is dankzij haar ideale ligging een veelgebruikte ontmoetingsplaats voor Davinten. De zogeheten ‘bakkie cultuur’ is ons niet onbekend, vaak komen Davinten langs om een koffie te drinken en weer door te gaan. Als oudste dispuutshuis heeft de VKK al een mooie historie opgebouwd binnen het Da Vinci, en met veel trots kan ik zeggen dat oud-huisgenoten hier nog steeds wel eens te vinden zijn. Na een half jaar op de VKK te hebben gewoond, kan ik zeggen dat het een verrijking is van mijn dispuuts- en studententijd!
- Kasper Uleman ('14)

Huize de Naakte Beer

nieuwe rijn converted

Van de vele dispuutshuizen die Da Vinci rijk is, is de Nieuwe Rijn naast de VKK duidelijk de meest prominente. Bij binnenkomst valt niet alleen de grootsheid op, maar hoort men ook bevredigend gekreun. Zijn het muizen, katten of toch Steamies? Na de entree komt men in de huttengang die zo perfect ontworpen is door bouwmeester Simonius Joostonius, dat men er zelfs geblinddoekt doorheen kan lopen. In deze gang bevindt zich tevens het grootste ondergrondse zwembad van Leiden waar menig Davint weleens een baantje in trekt. Verder woont hier ook onbekende Quint nummer 3, die onbekend is door haar vomiteerpropriëteiten. We gaan rechtdoor en hier bevindt zich een 5 sterren jeugdhostel waar men zelfs, in tegenstelling tot de VKK, haar kleren kan wassen. We gaan naar boven en komen bij het sjaarzenhok uit. Naast de dood van vele rappers staat deze kamer bekend om de Mannequin en de persoon die vingerend ten onder ging. De kamer naast deze wordt bewoont door de Beller. Dit is een figuur die je maar beter kunt mijden. Links bij de T-splitsing is de plek waar Afrikanen en saaie borrelaars doorgevlamd werden. In de andere kamer hoor je het gejammer van de sjaarzen die door de Nestor hard aangepakt worden. De volgende kamer is de fusie annex plantenkas. Hier woont de kamerplant Party B samen met zijn woif. De grootste kamer is de balzaal, dat nu fungeert als mancave en opvang voor twee vleespuppy’s. We continueren onze route en komen aan in de keuken waar Alexander de Grote een joint heeft gerookt samen met Douwe. Het dakterras is niet meer betreedbaar, wegens de Pizzavap van 1983. Een verdieping hoger is het bovenhuis. Vroeger hebben vele grootheden zoals Anus en Dorian hier huisgehouden. Nu wonen er louter chicks. Helemaal boven bevindt zich het penthuis. Vanuit deze plek kun je de stad Leiden bewonderen, voornamelijk in de nacht geeft het een hemels uitzicht. Kom toch een keertje langs op de Nieuwe Rijn!
- Bas ten Haaf (’15)

Bree 9

Hier op de Breestraat 9 is het leven goed. In dit huis wonen we met zijn vieren knus op elkaar. Onder het dak bevindt zich de bowlingbaan. Hier laat ook het hele dispuut zich knippen. Deze kamer biedt ook doorgang naar het dakterras. Ian plast ook graag door het dakraam de kamer van Diwi in. Een verdieping naar beneden woont de huisnestor Diwi, die heeft besloten om hier tot zijn dood te blijven. Hij heeft tot zover duidelijk geen toekomstplannen. Ian deelt hetzelfde lot maar is wel van plan om over 30 jaar te beginnen met het zoeken van een andere kamer. Diwi en Ian stelen soms ook elkaars plasfles. Dit is een fles waarin ze plassen tijdens het gamen. Ian en Diwi gaan ook door het leven als de Leidse Unabomber en Jack the Ripper. Het huis heeft ook een badkamer/keuken, maar deze is al sinds de pizzavap van 1983 niet meer in gebruik. Tijdens deze pizzavap had de toenmalige Praeses een paard geslacht en het laatste avondmaal van Da Vinci met het bloed geschilderd in de keuken. In de sjaarzenkamer woont Freek die zo oud is dat hij zichzelf in de archeologie boeken tegenkomt. Vergeet Freek ook niet zijn medicijn, flügel, te geven. Kortom, het leven in dit dispuutshuis is geweldig en confronterend.
- Freek van Helsdingen ('11)

Huisje één

Het tweede huis aan de Vrouwenkerkkoorstraat is gevestigd op nummer 1D. Op de derde verdieping van een eeuwenoud winkelpand, bevindt zich dit prachtige splitlevelappartement. De woonkamer ligt aan de zijde van de Haarlemmerstraat, met als voordeel dat de gehoorafstand tot ‘de Haarlemmerguy’ minimaal is! Tijdloze hitjes als ‘Wonderwall’ zijn dan ook regelmatig te horen.
Het huis staat bekend om zijn bekende personen: Cedric (’10), Bjob (’12) en ondergetekende. Door deze samenstelling heeft gedurende korte tijd in de zomermaanden van 2015 een uniek sociaal verschijnsel plaatsgevonden: het zogenoemde ET/HT/FT-effect. Dit verschijnsel uit zich in een hoge mate van extraversie bij zogenoemde ‘huisvergaderingen’. Deze vergaderingen worden eens in de twee maanden onder bezielende leiding van ‘de Praes’ gehouden op sociëteit Quintus in gezelschap van het ‘spuut’. Telkens weer een gezellige boel!
Waar op de ‘VKK’ een bakkie gedronken kan worden gedurende het hele jaar, staat bij ons de deur in de zomer open tot ons dak-ter-ras voor degenen die ons blieven. Dit – als het ware – verhoogde plein biedt op mooie dagen mogelijkheden tot het op een kiertje zetten van je hemd en om met je linkerhand een heerlijk verfrissend biertje te drinken. Stel dat wij je niet uitnodigen, app dan even met onze huissjaars Bjob. Je weet maar nooit of er iemand thuis is die zin heeft in pjils!
- Niels Westera (’11)