Binnen het dispuut hangt ook een huizencultuur met drie mooie woonplaatsen binnen hartje Leiden waarin enkel Davinten (op één uitzondering na) te vinden zijn. Hieronder een kleine sfeerimpressie van de betreffende huizen.

Huize de Naakte Beer

In het statige pand aan de Nieuwe Rijn staat het grootste dispuutshuis dat Da Vinci je te bieden heeft. Het wordt ook wel eens een vrouwenhuis genoemd – omdat wij hier namelijk samen met zeven andere vrouwelijke Quinten wonen – maar niets is minder waar: zij zijn er voor de sier. Als je de deur opent, zul je eerst de stinkende aroma’s van Florians gangkast moeten doorstaan, omdat dat daarin namelijk zowel zijn trui als de afwas van de afgelopen maand die hij te lui is om te doen, ligt. Bovenaan de trap is een deur die naar het achterhuis leidt, met de eerste aan de rechterkant van Huib. Hier is hij vrijwel altijd te vinden, liggend in zijn bed met een zak Dorito’s naast hem. Over bedden gesproken: bijna iedereen in het achterhuis slaapt twintig uur per dag. Zodra je hier op uitgekeken bent, is het tijd om nog meer trappen te beklimmen die je naar onze keuken zal leiden. Hier vindt elke avond het huiseten plaats, wat een achtbaan van emoties is: luide typen die verhitte discussies over nihilistische onderwerpen houden is een veelvoorkomend thema. Vanuit de keuken kan je ook ons fantastische dakterras betreden, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt van de skyline van Leiden en waar menig huisgenoot een groot deel van zijn zomer spendeert. Last but not least is er dan ook nog het bovenhuis en het penthouse, vanwaar je onze mooie stad ook in al zijn pracht en praal kan bewonderen. Onze veertiende huisgenoot op vier poten, de kat genaamd Beer of ook wel ‘Angela Merkel’ zoals ze doorgaans genoemd wordt, terroriseert sinds kort ook onze gangen. 

Als een hecht huis met actieve oud-huisgenoten, toch wel de meest leuke en capabele Davinten, poepel die uit de kraan komt en vrouwen, vormt Huize Naakte Beer toch wel het epicentrum van de Leidsche gezelligheid.

De VKK 7a; ofwel ‘Stiercke Herensociëteit 7a’

Onze rustieke herensociëteit, gelegen in het hart van Leiden nabij de Haarlemmerstraat, is het oudste dispuutshuis dat Da Vinci te bieden heeft. Dat is goed te zien aan onze keuken, waar zich na heel wat jaren heerlijke maaltijden een flinke collectie van bijzondere schimmels en bacteriën heeft verzameld. Naar het schijnt is de VKK verantwoordelijk voor ruim 82% van alle nieuwe micro-organismen die in de afgelopen 17 jaar zijn ontdekt.

Enfin, aldaar wonend bevinden zich vier binkies die bij verschillende jaren van Da Vinci zijn aangesloten. Onderaan aan de voedselketen, wonend op de eerste verdieping aan de achterzijde, staat sjaars Luc (DV 19). Luc is een pedante jongeman die inmiddels over zoveel muziekinstrumenten beschikt dat zijn vloer amper nog zichtbaar is. Op de tweede verdieping aan de achterzijde woont ft-vice nestor Robert-Jan (DV-18). Robert is een man van vele persoonlijkheden en bij elke persoonlijkheid past een sterotypische bijnaam. Mijn top vijf bijnamen zijn, in volgorde: Cummie, C00mbrecht-Jan, RJ, Knoepert en Plupsel-Brubsel. Op de eerste verdieping aan de voorzijde woont de vice-nestor, Jan Gerding (DV 18). Jan Gerding heeft als oud-bestuurslid van Quintus een gezonde kijk op de wereld en een minder gezonde kijk op pils, maar barfen doet hij niet. Tot slot woon ik, Noud Bosvelt (DV17), nestor van de VKK en toezichthouder der schoonmaaktaken, op de tweede verdieping aan de voorzijde. Ik hou er erg van om te gnerken. Soms slaap ik naakt, zoals het de Davinciaanse traditie betaamt.

We zijn een huis met veel tradities, maar met een gezellige en laid-back sfeer. Je kunt ons vinden op het dakterras, of op de zondag vanaf 21:50 bij café de Marepoort. Vaak eten we met elkaar en dan is het altijd maar de vraag of het lekker wordt (Jan kan je vaker koken aub?), maar dat drukt de pret niet van het samen zijn. Na borrels wordt er bijna altijd nog een after gedaan in ons huis. Kom ook vooral een keer langs voor een lekker ‘stierck’ bakkie, dan gaan we je leren wat koffie drinken is. We hopen je spoedig te zien!

Bree 9

Welkom op de Breestraat 9. Sinds 1994 dé uitvalsbasis voor davinten om te rusten, bij te komen en weer door te vlammen met al het moois wat Leiden te bieden heeft. Het huis dat voorheen bewoond werd door onze stadsgenoten van Minerva is nu omgevormd tot de verzamelplaats voor het gehele dispuut Da Vinci, en dat hebben de voegen en muren mogen weten! Elke week is het weer raak, davinten die in en uit gaan, doordeweekse bordspelavonden, barbecueën op het dakterras, bakkies voordat we naar de UB gaan in de koffielounge, luxe broodjes in de broodjesbar, drankgeweld in de sjaarzenkamer, topsport boven in de bowlingbaan, filmavonden in de bioscoop en tenslotte welverdiende slaap na de borrel met als slaapmutsje een lading frituur van de Downtown.

Nee we wonen er rustig, het geschreeuw van de gekken van de nachtwinkel in de avond en het rustige gebrom van de straatschoonmakers om 7 uur ’s ochtends op de Breestraat zorgt voor een natuurlijk verloop van de dag, slaap is voor de zwakken. Met elke ochtend samen een flinke pot koffie en het nieuws in de ochtend weet de Breebewoner dat hij leeft, het is goed hier, voor zolang het huis nog staat, ajuus.