Van harte! Je hebt op het moment van lezen de KMT doorlopen en vanaf nu mag je jezelf officieel Quint noemen. Daarmee sta je aan het begin van een van de mooiste periodes van je leven; je studententijd! De komende periode, de VAP, staat in het teken van het vinden van een dispuut. Een goed dispuut past bij je en biedt jou zowel uitdaging als hulp die jouw komende studietijd ook echt tot een studententijd kan maken. Ons dispuut staat voor een zo volledig mogelijke studententijd, waarbij het studentenleven optimaal gecombineerd wordt met studeren.

Het L.S.D. Da Vinci is een dispuut dat deze verhouding goed waarborgt. Da Vinci is opgericht op 21 oktober 1982. Sindsdien is het dispuut uitgegroeid tot een van de grootste mannendisputen van Quintus. Ondanks de vele jaren in het groen-wit aan de bar bij de paal is de identiteit van het dispuut onveranderd gebleven. Een identiteit die berust op twee pijlers: intellect en eloquentie. Rustend op deze twee pijlers zijn Davinten op een queeste om in de voetsporen te treden van Leonardo Da Vinci. Een man die door zijn constante zoektocht naar verbeteringen en perfectie als ‘uomo universale’ wordt getypeerd.

Deze idealen blijken bijvoorbeeld op studie-gerelateerd vlak. Je bent immers primair naar Leiden gekomen voor de studie. Davinten ondersteunen elkaar door studiemateriaal uit te wisselen, helpen elkaar aan stages en banen en sinds mensheugenis is zaaltje 7 van de UB (universiteitsbibliotheek) een verzamelplek voor studerende Davinten. Ook zal het je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat veel Davinten actief zijn binnen de verschillende commissies van Quintus. Veel Davinten nemen zitting in het SociëteitsBestuur en de SociëteitsCommissie, het Quintus bestuur, de Probono, IQ, QUIC, Inspekcie/Coco, QAR etc. etc. maar ook veel organiserende commissies als de Museumnacht bevatten Davinten. Bijna in elke commissie is dus wel een Davint te vinden. Zelfontplooiing is immers een grote deugd. Ook buiten Quintus zijn Davinten zeer actief. Davinten nemen zitting in studieverenigingsbesturen en organisaties als de PKvV. 

Davinten studeren niet alleen met elkaar, maar werken, sporten en wonen met elkaar. Er wordt gezamenlijk gezwommen, gevoetbald en gefietst; er zijn verschillende dispuutshuizen waar altijd voor een bakkie kan worden aangeklopt en baantjes als het Leids Studenten Draegersgilde worden gezamenlijk uitgevoerd. We zien elkaar doordeweeks en in het weekend veel, in verschillende contexten, maar op de maandag is de context voor iedereen hetzelfde: in onze prachtige groen-witte truien met een koude glijer in de hand aan de bar bij de paal! Een wijs man zei ooit: “De maandag is heilig” en met dat adagium in het achterhoofd wil geen Davint de maandag missen. Zoals bovenstaande heeft geïllustreerd, is er geen enkele week een reden tot verveling.

Davinten ondersteunen en stimuleren elkaar. Ons dispuut biedt handvatten om jezelf te ontwikkelen op alle gebieden die tijdens je studententijd en lang daarna van pas komen. De vele contexten waarin Davinten elkaar treffen resulteert in een actief, betrokken en hecht dispuut. Da Vinci betekent ongekende levenslust en inzet. Als jij je herkent in het reeds geschetste beeld, zien we je graag bij een van onze VAP’s. Da Vinci vivat!

Met Davinciaanse Groet,

Sem Eversdijk
.. Praeses der L.S.D. Da Vinci